Kisdedkori szűrővizsgálatok

2 éves életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden csecsemő egyéni ütemben fejlődik.
Telefonos konzultációk során ellátunk a gyermek fejlődését segítő tanácsokkal.

A fejlődés legfontosabb állomásai 18–24 hónap között

A másfél és kétéves kor közötti időszakban a szavak gyakoribb használatával párhuzamosan alakul az, hogy a tárgyaknak már nem kell jelen lenniük ahhoz, hogy a gyermek gondolkodni tudjon róluk. Ez azt jelenti, hogy a tárgy vagy cselekvés szimbolikus megjelenése már nem a mozgásos sémák alkalmazását jelenti elsősorban. Az elvont gondolkodás megelőzi a cselekvést. A kisded játékában érzelmi töltetű eseményeket játszik el: gondozza babáját, eteti, fürdeti, lefekteti stb. Ebben az időszakban is nagyon sokat ügyesednek a gyermekek a mozgásban. Ehhez szükséges a mozgás összerendezettsége, az egyensúlyérzék és az izomerő fejlődése is. A járás továbbfejlődését több területen is megfigyelhetjük ebben az életszakaszban. Egyrészt a lépések egyre gyorsabbak és hosszabbak lesznek, a karok már kevésbé az egyensúly megőrzését szolgálják, hanem a járás sebességét, ruganyosságát fokozzák. Egyre inkább láthatjuk a váltott kar-láb együttmozgás kialakulását. A lábfejet nézve is láthatunk változást: kétéves korra kialakul a kezdetleges talpgördítés. A kisded ebben az életszakaszban már nem csak a sík felületen, hanem egyenetlen talajon, nehezített terepen is tud járni, és egyre nagyobb akadályokat győz le a járás során. Ebben az életkorban a gyermek felügyelet mellett korlátba vagy falba kapaszkodva egyedül próbál fel- és lelépegetni a rövidebb (3–4 fokos) lépcsősoron.

Viselkedési jellemzők 2 éves korban

Játéktevékenységére, viselkedésére 2 éves korban jellemző a kisded spontán, belső késztetéséből induló, szabad és örömteli tevékenysége, amelyet önmaga szabályoz. Ha egy kisded érzelmi biztonságban nevelkedik, akkor a világ megismerésének vágya állandó tevékenységre sarkallja. Két játékeszközt már nemcsak a funkciójuk miatt hoz összefüggésbe egymással, hanem azért, hogy azok együttese adja a játékához fontos kelléket: autóján szállít valamit, babáját ágyba fekteti. Játékában érzelmi töltetű eseményeket játszik el: gondozza babáját, eteti, fürdeti, lefekteti stb. Egyre több elemből építkezik, akár 3–4 kisebb tárgyat is egymásra pakol, konstruál (lehet ez kocka, parafa dugó, vagy lapos kavics is). A konstrukciós játéktevékenységét kiterjeszti más síkokra és irányokra is: nemcsak tornyot épít, hanem tud vonatot, kerítést az állatoknak, vagy garázsfalat az autóknak, ezeket az egyszerű cselekvéssorokat ügyesen megtervezi és kivitelezi. Figyeli a többieket, mellettük,
de még nem velük játszik. Két szót, vagy szókezdeményt összekapcsolva egyszerű mondatot fűz (pl. „Apa el”). Nagymozgásaiban kétéves korra a lépcsőn járás kezdetei mellett láthatjuk két új mozgásforma kialakulásának kezdetét: a futás és az ugrás megjelenését.

Kitölthető szülői kérdőív – 2 éves életkor

Kérünk benneteket, hogy a fenti kérdőívet töltsétek ki, küldjétek el nekünk.
A kisded hosszát és súlyát mérjétek meg.

Ezt tudja a 2 éves kisded

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s