Friss információk

Darázs- és méhcsípés gyermekeknél

Ahogyan beköszöntött a jó idő megjelentek körülöttünk a különféle rovarok, így tehát a darazsak, méhek is. Minden veszélyeztető tényezőnél, tehát a csípéseknél is elsősorban a megelőzésen van a hangsúly!

 1. Legyünk körültekintőek evésnél és ivásnál

  A darazsakat mindenekelőtt az édes ételek és italok illata vonzza. Ezért különösen figyelni kell arra, hogy ne hagyjunk szabadon üdítősüvegeket, a poharakat vagy az ételmaradékokat (pl. gyümölcs). Ne menjünk közel a szemetesekhez, mert ebben is lehetnek ételmaradékok, melyek odavonzzák a darazsakat.
 2. A megfelelő ruházat

  A színes ruházat és az élénk színek kifejezetten vonzzák a darazsakat, ezért erre is oda kell figyelni. Ezenkívül a kisgyermekek a szabadban mindig viseljenek lábbelit. (Ez egyébként a felnőtteknek is ajánlott!)
 3. Biztonságos babakocsi

  A babakocsiban fekvő kissebb csecsemőket érdemes rovarhálóval védeni, mely a babakocsi szabad részére rakható fel.
 4. Maradjunk nyugodtak!

  A kisgyermekek gyakran pánikszerűen kapálózni kezdenek, ha egy darázs repked körülöttük. Emiatt a rovar agresszívvá válik, és hamarabb csíp. A legjobb, ha mi magunk nyugodtak maradunk, és lassú mozdulatokkal próbáljuk meg elhessegetni az állatot.

Minden elővigyázatosság ellenére is megeshet, hogy nem lehet elkerülni a darázs- vagy méhcsípést.

Darázscsípés vagy méhcsípés?
Mindkét rovarcsípésnél legyen az darázscsípés vagy éppen méhcsípés méreganyag kerül a szervezetbe, ami azután különféle mértékű reakciót válthat ki.

A darázs és a méh közötti alapvető különbség, hogy a darázs akár többször is képes csípni, mivel a fullánkját vissza tudja húzni, ezzel szemben pedig a méh csak egyszer képes erre. A méhcsípés után a fullánk és általában vele együtt a méregzsák is a bőrben marad. Méhcsípésnél a méregzsákot és a fullánkot minél előbb el kell távolítani a bőrből! Arra kell ekkor odafigyelni, hogy a méregzsákot ne nyomjuk össze két kézzel, mert ekkor a benne lévő méreganyag a szervezetbe jut, hanem valamilyen élesebb tárgyat használjunk erre (pl. bankkártya, személyi igazolvány), amelynek segítségével egy húzó mozdulattal könnyen el lehet távolítani a bőrben maradt méregzsákot, fullánkot.

Normális reakciók a darázs- és méhcsípés helyén

 • Kipirosodás a szúrás helyén
 • Enyhe duzzanat a szúrás körül
 • Melegebb tapintatú bőr a szúrás környezetében

Fontos, hogy ezek a tünetek csak akkor tartoznak a normális reakció kategóriába, ha a csípés helyén jönnek elő. Ez a bőrpír és duzzanat felnőtteknél néhány napon belül megszűnik, kisgyerekeknél ez kicsivel hosszabb időt vehet igénybe.

Fokozott reakciók a darázs- és méhcsípés helyén

Nagyjából minden 10. embernél előfordulhat, hogy darázscsípés vagy méhcsípés esetén a normál reakciónak számító, átlagosan 1-5 centiméter átmérőjű duzzanathoz képest jóval nagyobb, 10 centimétert is meghaladó méretű duzzanat keletkezik. Ez jellemzően nem azonnal a csípés után dagad fel ennyire, hanem a csípést követő 1-2 napban. A csípés utáni második nap végén viszont fokozatosan, 1-2 héten belül megszűnik.

(Forrás: brendon.hu)

Allergiás reakciók darázs- és méhcsípés esetén

Az allergiás reakciók általában a csípés utáni 30 percen belül jelentkeznek. Ha ilyen allergiás reakció lép fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni, mert a mielőbbi beavatkozás életet is menthet! Az alábbi allergiás reakciók némelyike – akár több is ezek közül – fordulhat elő darázs- vagy méhcsípés esetén:

 • Keringési tünetek: szapora pulzus, vérnyomásesés, szívritmuszavar, shock jelei (sápadt, nyirkos bőr), ájulásérzés, eszméletvesztés
 • Légzési eltérések: légszomj, zihálás, légzésleállás, rekedt sírás
 • Bőr-, nyálkahártyatünetek: ödéma az arcon, szájon, nyelven, testszerte csalánkiütés, viszketés
 • Egyéb tünetek: hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás, fejfájás, tudatzavar

Szintén azonnal orvoshoz kell fordulni: ha a gyermek lenyelte a darazsat vagy éppen a méhet, mivel a csípés miatt a szájban vagy a garatban kialakuló duzzanat légzési nehézséget okozhat, melynek súlyos következményei lehetnek.

A csípés kezelése

 1. A darázscsípés jellemzője, hogy a fullánk nem marad a bőrben, ezért a fullánk eltávolításával nem kell foglalkozni. De ha méhcsípés történt, akkor első feladat a fullánk és a méregzsák eltávolítása. Ezt, ahogy már korábban is írtuk óvatosan, a méregzsákot lehetőleg nem összenyomva kell elvégezni. A fullánkot egy húzó mozdulattal a csípés helyétől kell elhúzni például egy plasztikkártya segítségével.
 2. A csípés helyét érdemes langyos vízzel, esetleg szappannal lemosni. A csípés helyét külön fertőtleníteni nem muszáj.
 3. Ha a gyermeket valamelyik végtagján érte a csípés, akkor azt célszerű felpolcolni.
 4. A csípés helyére ajánlott a hideg vizes borogatás, jegelés. Ezt óránként kb. 15-20 percig érdemes végezni. Jegelésnél ne felejtsd el, hogy a jeget ne közvetlenül a csípésre tedd, mert az akár fagyási sérülést is okozhat. Mindig csak valamilyen vékony textilbe tekerve használj jeget borogatásként, hűsítésként!
 5. A viszketésre és a duzzanat ellen adható antihisztamin tartalmú antiallergén szer. Hogy pontosan milyen típus adható a te gyermekednek, arról érdeklődj a gyerekorvosnál!