Iskolavédőnő

Szorongás leküzdése gyermekeknél

 1. Teremtsd meg a biztonságot számára

  Nagyon fontos, hogy olyan hangulatot, közeget teremts számára, amiben biztonságban érzi magát. Hogyan érheted ezt el? Beszélj vele játékosan, könnyeden; érezze azt, hogy nem kell mindent véresen komolyan venni. Ha kérdezed valamiről, figyelmesen hallgasd meg a válaszát – lássa, hogy tényleg kíváncsi vagy rá. Légy vele empatikus: bátorítsd arra, hogy nyíltan beszéljen az érzéseiről. Tudnia kell, hogy mindig feltétel nélkül szereted, függetlenül a hibáitól – amik mindenkinek vannak -, akkor is, ha éppen ,,rossz fát tett a tűzre”.
 2. Készítsd fel a különböző helyzetekre!

  Ha olyan helyzet jön, amely valószínűleg frusztrálni fogja, beszéljétek meg jó előre. Próbáljátok meg részletesen átbeszélni, mikor mi következik majd, és ez várhatóan hogyan fogja őt érinteni.
 3. Ne mutasd, ha aggódsz érte!

  Ördögi kör: szorong a gyermek, a szülő aggódik, a gyermek ezt látva pedig méginkább szorong. Amennyire lehet, maradj a háttérben, és engedd, hogy maga oldja meg a problémáit. Ha azonban segítséget kér, mindig legyél mellette. Ne lássa rajtad, ha szomorú, ideges, csalódott vagy miatta, vagy épp aggódsz a viselkedése miatt.
 4. Relaxációs technikák

  Tanítsd meg hogyan tudja ellazítani magát: mély lélegzetvétellel, rajzolással, otthoni relaxálással, halk zene hallgatásával. Legyenek ezek valódi alternatívái a koromrágásnak, stressz miatti édességevésnk és az esetleges kiabálásnak. Néhány ötlet a stressz csökkentésére:

  – Tanuljatok meg meditálni vagy jógázni
  – Énekeljetek, táncoljatok, hallgassatok olyan zenét, ami ellazít
  – Színezzetek, rajzoljatok, kézműveskedjetek
  – Legyen egy állandó napirendetek, amit ő is követni tud, ez biztonságot ad számára
 5. Engedd aggódni

  Az aggodalom természetes érzés, nem szabad elfojtania, csak arra ügyelni, hogy ne hatalmasodjon el rajta. Hagyd, hogy pár percig aggódjon bizonyos dolgok miatt – majd az idő elteltével kezdjetek e dolgozni a megoldáson.
 6. A haladást figyeljétek, ne a célt

  Segítss gyermekednek abban, hogy észrevegye a fejlődését attól függetlenül, milyen messze van még a cél. Mutasd meg neki, hogy te is hibázol, de a hibáinkból tanulunk, és többet fejlődünk általuk, mint a cél eléréséből.