Friss információk

Országos SMA szűrőprogram

A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűrése kutatási mintaprogram keretében Magyarországon is elérhetővé válik az Egészségügyért Felelős Államtitkárság által kidolgozott szakmai koncepció alapján.

Az országos SMA-szűrőprogram koordinálását a Bethesda Gyermekkórház végzi.

A szűrőprogrammal kapcsolatos további felvilágosítást a programban résztvevő intézmények vizsgálatvezetőitől kaphatnak, forduljanak hozzájuk bátran bizalommal, vagy tegyék fel kérdéseiket az alábbi elérhetőségeken:

Zente

smaszures@bethesda.hu

+36-30/310-6503

A betegség kezelésére kifejlesztett gyógyszerek ma már hazánkban is alkalmazhatók állami támogatással. A kezelés akkor igazán hatásos, ha már újszülött korban és tünetmentes állapotban megkezdődik –  az idejekorán diagnosztizált és kezelt gyermekek csaknem teljesen egészségesen fejlődhetnek.

Mi is pontosan az SMA?

A veleszületett gerincvelői izomsorvadás (SMA) egy ritka öröklődő betegség, melyben a gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulása súlyos izomsorvadáshoz, izomgyengeséghez vezet.

Mekkora az esélye statisztikailag, hogy egy csecsemő érintett?

Magyarországon kb. 8000 újszülöttből egy megszületett csecsemőt érint a betegség.

Mik a betegség tünetei?

A betegség természetes lefolyása esetén a csecsemők mozgásfejlődése elmarad, izomerejük fokozatosan csökken. Elveszítik nyelésképességüket, ezért csak gyomorba helyezett csövön táplálhatók. Légzőizomzatuk sorvadása miatt gépi lélegeztetésre szorulnak. Életminőségük és életkilátásuk nagymértékben romlik.

Mikor jelennek meg a betegség tünetei?

Születéskor a betegség még nem jár tünetekkel, azok lassan, fokozatosan alakulnak ki a megszületés után hetekkel, hónapokkal. A betegség tünetei mindaddig súlyosbodnak, amíg a gyógyszeres kezelés el nem kezdődik.

Mit kell tudni a szűrővizsgálatról?

Milyen mintából történik a vizsgálat?

A vizsgálat során gyermeküktől nem veszünk többlet vért, a rutin újszülöttkori szűrővizsgálatokhoz kötelezően levett vérminta egy kis részét használjuk fel az SMA szűréshez, így ez nem jelent több vérvételt és kellemetlenséget gyermekének.

Mik a vizsgálat lépései?

  1. Az összegyűjtött vérmintákból szűrőtesztet végzünk, mely során megvizsgáljuk, hogy az Ön gyermekénél várható-e az SMA kialakulása.
  2. Amennyiben a szűrővizsgálat azt jelezné, hogy a betegség kialakulása várható, genetikai tanácsadásra behívjuk Önöket, és ott veszünk vért a megerősítő genetikai diagnosztikai vizsgálathoz.
  3. Kérésükre, beleegyezésük birtokában biztosítjuk a szülők genetikai vizsgálatát is SMA-hoz vezető génhiba hordozása irányában.
  4. A genetikai vizsgálat eredményét újabb genetikai tanácsadás keretében személyesen kapják meg a szülők. Pozitív eredmény esetén a klinikai genetikus szakorvos felvilágosítja Önöket a lehetséges terápiákról, hogy Önök a gyermekük számára legoptimálisabb terápiát tudják kiválasztani.
  5. A választott terápiától függően azonnal az SMA-kezelő centrumok egyikének kezelőorvosához irányítják Önöket, hogy a kezelés minél előbb elindulhasson.

Vissza lehet lépni a vizsgálat igénybevételétől?

Az Önök és Gyermekük részvétele a vizsgálatban önkéntes, bármikor visszaléphetnek indoklás nélkül.

(Forrás: https://www.bethesda.hu/sma-szuroprogram/)