Hírek, Iskolavédőnő

Iskolakezdés

A legnagyobb izgalmat az első beiskolázás jelenti mind a szülők, mind pedig a gyermekek számára, amikor a kis ovisok iskolások lesznek. Az első év sikerei vagy kudarcai alapvető fontossággal bírnak. Évekre meghatározhatják gyermekünk iskolához, tanuláshoz való viszonyát.

Mit tehetnek, hogy gyermekük iskolakezdése örömteli legyen?

Fontos dolog, hogy a gyerek is részese legyen az iskolára való felkészülésnek!

Tips to Prepare your child to return to school after Summer Vacation
Forrás: Rainbow Kids Learning

Már az iskola előtt a lakásban a leendő kis elsős számára tanulóhelyet kell kialakítani. A legjobb, ha saját szobája, íróasztala van, ha erre nincs mód, akkor a lakásban olyan helyre kell az asztalt helyezni, ahol a legnagyobb nyugalom biztosítható. Fontos a tanulóhely jó, természetes megvilágítása.

A gerince védelme érdekében feltétlenül háton hordható táskát vegyenek.

Forrás: Herlitz

Reggeli nélkül ne engedjük gyermekünket iskolába! Ha az iskolában nincs, akkor csomagoljunk egészséges tízórait is (gyümölcsöt, zöldséget).

Komfortérzetének feltétele, hogy mindig legyen a gyermeknél zsebkendő, WC papír, szalvéta. (Az iskolákban általában begyűjtik)

Kényelmes, a hőmérsékletnek megfelelő ruházata, váltócipője legyen.

Napjainkban egyre gyakoribb a fejtetű megjelenése a gyermekközösségekben. A fejtetű nem válogat, bárkiben lehet. Heti rendszerességgel vizsgálja meg a gyermeke haját, amennyiben tetűt vagy serkét talál, haladéktalanul kezelje le gyógyszertárban kapható tetűirtó készítménnyel. A lekezelt hajról a serkéket is el kell távolítani. A kezelést egy hét múlva meg kell ismételni.

Head Lice
Forrás: medicentres.com

Ne felejtsen el szólni a gyermek osztályfőnökének, hogy a többi gyerek szüleit is figyelmeztetni lehessen az ellenőrzésre!

Alapszabály, hogy beteg gyereket ne küldjünk el az iskolába, a jelenlegi járványügyi helyzetben ez kiemelkedően fontos! Rossz közérzettel, betegen mi felnőttek sem szívesen dolgozunk, nem tudunk feladatainkra megfelelően koncentrálni. A szülő három napot igazolhat orvosi igazolás nélkül is, de ha lázas, fül-, vagy torokfájása van, lássa gyermekorvos, hogy minél hamarabb gyógyultan mehessen iskolába.

Fontos, hogy a kisiskolás, előre meghatározott napirend szerint éljen, aminek része az otthoni tanulás is. Ebéd után kapjon egy-másfél óra pihenőt, amit akár alvással, játékkal is tölthet. A kisiskolások sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az óvodában és nagyon elfáradnak. Este ne tévézzen. Érdemes bekorlátoznia gyermekek számítógép használatát is. Számítógépes játékok helyett, mozogjon!

Este fél kilenc, kilenc óra tájban feküdjön le, mert tíz óra pihenésre a szervezetének ebben az életkorban még szüksége van.

Otthoni tanulásnál, gyakorlásnál figyeljünk arra, hogy írásbeli és szóbeli feladatok váltsák egymást, hogy a kisiskolás keze is megpihenhessen. Egy-egy nehezebb feladatot kövessen valamilyen könnyebb, játékos. Az első időkben tanuljunk vele, de később fokozatosan rá kell szoktatni őt az önálló tanulásra.

Amennyiben gyermeke napközis és a feladatait a napköziben megírja, csak azt gyakoroltassuk vele, amiben lemaradása van társaihoz képest. Fontos, hogy ne kezdje el újra az összes házi feladat megírását. A nagyobb hibákat javítassa ki, de ne kényszerítse órákig tartó gyakorlásra.

Dicsérettel és buzdítással kell ösztönözni a jobb eredmény elérésére, a kitartó munkára. Értékelnünk kell az igyekezetét, s el kell fogadnunk képességeit olyannak, amilyenek. Szeretetünkről akkor is biztosítani kell, ha ő nem olyan teljesítményt nyújt, amilyet mi szeretnénk.

Why Do People Homeschool? Here's 50 Reasons!
Forrás: Homschool on

A kis elsős számára nagyon fontos a szülők és az iskola közötti jó viszony. Soha ne ijesztgessük, fenyegessük az iskolával, a tanítóval! Érdemes rendszeresen konzultálni a gyermek tanítójával, részt venni a szülői értekezleteken, fogadóórákon.

Az iskola megkezdésével ne feledkezzenek meg arról, hogy gyermekük épp olyan kisgyermek még, mint néhány hónapja volt, ezért amikor csak lehet, engedjük játszani.

Az iskolában már az iskolavédőnők végzik a szűréseket, így ezúton szeretnénk elbúcsúzni, örömteli iskolaéveket kívánunk!

Forrás: anderson.org