Március - Engerix-B II.

7. évfolyam – Szeptember – Engerix-B I.

Védőoltás megnevezése:Engerix – B I.
Kampányoltás ideje:
Kampányoltás helye:Iskolaorvosi szoba
Kampányoltást végző orvos:Szilgyiné Dr. Márkus Rita
Bocskai István ÁLtalános Iskola

KITÖLTENDŐ SZÜLŐI NYILATKOZAT

Védőoltással kapcsolatos információk
A Hepatitis B egy nagyon fertőző és a külső környezetben is igen ellenálló, csak az emberek között terjedő vírus, amely a májsejteket támadja meg. A vírus a fertőzött személyeknek csak kétharmad részben okoz klinikai tünetekkel, többnyire sárgasággal is járó heveny betegséget, egyharmad részük tünetek nélkül vészeli át a fertőzést. Bár a fertőzöttek többsége teljesen meggyógyul a felnőttek 5-10%-a vírushordózóvá válik, akiknél hosszabb idő után májzsugor, illetve májrák alakulhat ki.
A korokozó leggyakrabban fertőzött vérrel, vagy szexuális úton terjed, de terjedhet a fertőzött személyek testváladékaival (hüvelyváladék, nyál, könny), vagy azokkal szennyezett eszközök, tárgyak közös használata során.
A Hepatitis B elleni védőoltás hatásos és biztonságos. Az immunizálás két részből áll, amit a gyermek felkar izomzatába kell beadni. Az oltás helyén keletkezhet bőrpír, duzzanat, ritkán egy-két napig fáradékonyság, hőemelkedés. Az oltóanyag nem tartalmaz sem véreredetű alkotórészeket, sem élő vírust.