Anyatejes táplálás

Anyatej tárolása

Az anyának lehetősége van a mell kiürítésére kézi fejéssel, illetve mellszívó készülékekkel is, ezeknek van kézi és elektromos változata is.

Az egy fejés során kiürült anyatejet tárolási módtól függően rövidebb-hosszabb ideig el lehet tenni későbbi felhasználásra, a baba megihatja, vagy akár később a főzelékébe is kerülhet belőle.

Szobahőmérsékleten 4-6 óráig, azonnal hűtőbe kerülve pedig 24 óráig áll el az anyatej, utána fel kell használni vagy ki kell önteni. Kisfagyasztóban 3, külön fagyasztóban pedig 6 hónapig tárolható.

Fagyasztani anyatejgyűjtő zacskóban, tároló pohárban, vagy egy sima bébiételes üvegben lehet, ezt alaposan ki kell főzni előtte. Érdemes ráírni fagyasztás előtt az eltett mennyiséget és a fagyasztás dátumát. Hűtőben tárolásnál nem ajánlott a hűtő ajtajába tenni, mert ott eléggé ingadozó a hőmérséklet, inkább kerüljön beljebb.

A fagyott anyatejet hűtőben (24 óra) vagy meleg vízben (20 perc) lehet kiengedni. A tej mikrózása nem ajánlott. Fogyasztás előtt érdemes összerázni, mivel a fagyasztás során alkotóelemei szétválnak.

A már egyszer megmelegített anyatejet nem lehet még egyszer visszahűteni, vagy fagyasztani, ezért érdemes annyit megpróbálni felmelegíteni, amennyit a baba megeszik. Hűtőhőmérsékletű tejhez ne kerüljön szobahőmérsékletű, csak azzal azonos.