Csecsemőkori szűrővizsgálatok

1 hónapos életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A fejlődés legfontosabb állomásai 0–1 hónap között

Az első hónapban a csecsemő otthoni adaptációja zajlik. Alkalmazkodik a környezetből érkező ingerekhez (akusztikus, vizuális, hőmérséklet-változás, pozícióváltások, fürdetés és gondozás, a teljes bőrfelületet érintő ingerek). Éhsége ébreszti, sír, táplálkozik, majd újra alszik. Az édesanya fokozatosan meg tudja megfigyelni az újszülöttjére jellemző vonásokat, és fokozatosan alkalmazkodnak egymáshoz is.

Viselkedési jellemzők 1 hónapos korban

1 hónaposan jellemző, hogy a csecsemő még keveset van ébren, ezt az időt az etetése és gondozása nagyjából kitölti, a fennmaradó időben viszont változó intenzitással mozog és figyel a külvilág felől érkezőingerekre. Mozgása ebben az életkorban még tömeges, nem egy-mástól függetlenül mozgatja az egyes testrészeit, hanem egyszerre jár keze-lába, ritmikus mozgássorok váltják egymást. Jellemző még, hogy ún. primitív reflexeket és elemi mozgásmintákat ki lehet váltani a csecsemőnél. Ezek még nem akaratlagos mozgások, hanem valamilyen ingerhelyzetre automatikusan kiváltódó testtartások, mozgássorok. Ezek közül néhány spontán is megjelenik és jól megfigyelhető. Az első hónapban a méhen belüli állapotra hasonlító környezet, illetve ingerhatások a megfelelőek a csecsemő számára, a nem túl zajos, kevesebb éles fényt adó, egyenletesen meleg környezet. A hirtelen zajokra, mint az ajtó becsapódása, kulcs leesése, a csecsemő összerezzen, kezeit, lábait összerántja vagy esetleg sírva is fakad. Hirtelen napfényre erősen hunyorog. A sírás a csecsemő első kommunikációs jelzése, amely a rövid nyögdécseléstől a kitartó visításig terjedhet.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden csecsemő egyéni ütemben fejlődik.

Ezt tudja az 1 hónapos csecsemő

Gyógytornász szemmel a 0-1 hónapos gyermek

Jellemzők

 • szeret hason és háton feküdni, fejét mindkét irányba fordítja
 • hason fejét pillanatokra felemeli
 • végtagjait hajlított helyzetben tartja, ujjait ökölben
 • összerendezetlen, akaratlan reakciók, véletlenszerű kalimpálások
 • szemével fixálni kezd – kezdi a fényt figyelni

Figyelmet igényel

 • nem tud szopizni; akadályozott, fájdalmas szoptatás
 • asszimmetrikus végtagmozgások, vagy tartás
 • „C” alakban tartja törzsét
 • fejét egyik irányba gyakrabban fordítja
 • nyugtalan, sokat sír, csak ölben nyugszik meg
 • szemével gyengén fixál, tekintetével tárgyakat nem követ 
 • hangokra nem reagál

Fontos a gyerekek mozgásfejlődéséhez, hogy a koruknak megfelelő szabadtér álljon rendelkezésre. Sokat legyenek játszószőnyegen, legyen szabad terük kúszni, mászni. Ne tegyük őket pihenőszékbe, bébikompba.

Kővágóné Kosztolányi Ágnes – gyógytornász elérhetősége

Dévény tájékoztató füzet innen letölthető