Újszülött

Újszülöttek ellátása

Örülünk, hogy itthon vagytok és szívből gratulálunk, hogy átölelhetitek a gyermeketeket!

A személyes látogatás helyett most ebben a formában próbálunk információkkal ellátni benneteket, hogy ne érezzétek úgy, magatokra maradtatok.

Az újszülött tájékoztatót mindenkinek E-mail-ben küldjük meg.

Nagyon fontos most, hogy elolvassátok el ezt a tájékoztatót, mert mindent összeszedtünk benne, ami kellhet a következő hetekben, hónapokban.

Ebben az időszakban többnyire otthonról vagyunk elérhetőek a szokásos kapcsolattartási módokon (Messenger, Viber, e-mail, telefon, sms). Ha kérdésetek van, keressetek bennünket! Küldhettek videókat, fotókat, az adatvédelemnek megfelelően vigyázunk ezekre a felvételekre.

Az első vizsgálatra két hetes korban kerül sor, amennyiben megoldható a gyermekorvos és a védőnő együtt lesz jelen.

Legyetek nyugodtak, mert a kórházból való távozás előtt kisbabátokat látja orvos, minden fontos szürővizsgálatot elvégeztek, első oltását megkapta és K-vitamint is kapott. Ezeket a Gyermekegészségügyi Kiskönyvben rögzítik is.

Szeretnénk kérni, hogy a zárójelentéseket küldjétek el nekünk a patyivedonok@gmail.com címre, hogy lássuk mi történt veletek a szülés alatt, és után, mire figyeljünk, ha bármi eltérés volt/ van.

Jelenleg az országban a szűrővizsgálatok nem elérhetőek. Ultrahang szűrésre és csípőszűrésre így nem tudtok menni. Ha újra indulnak a rendelések, ezeket tudjátok pótolni.

A K-vitamin ismételt beadásáról illetve a D-vitamin elkezdéséről 2 hetes korban kell otthon gondoskodni, amihez a választott gyermekorvos fog receptet felírni.

Jelenleg 14 év alatt is biztosított az E-recept kiállításának lehetősége, kérünk benneteket, hogy csak telefonon jelezzétek felé, ha megszületett a gyermek. A recept szinte azonnal bekerül az elektronikus rendszerbe, a  patikában kiváltható lesz a csecsemő képzett TAJ számával.

Kizárólag szoptatott csecsemők havonként 1 ampulla  K-vitamin kapjanak. (Ha nem tudtátok beszerezni, jelezzétek felénk, próbálunk segíteni)

Az újszülött állapotáról sokat elárul bőrszíne, mire hazakerül rózsás lesz, vagy esetleg kicsit sárgás, de 1-2 héten belül a sárgás bőrszín elmúlik, ez teljesen normálisnak mondható. A bőr felszíne hámlani kezd majd és kenegetés ellenére is lehámlik. Lehetőleg illatosított ápolószereket ne használjatok legalább 1 hónapig. A gyermekorvos által felírt fürdetőkrém akár hidratálásra is használható!

A köldök elsődleges kezelése megtörtént a kórházban. A köldök ápolás legfontosabbja, hogy tartsátok szárazon, ne érje fürdővíz se vizelet. A köldökcsonk magától is le fog száradni az 1- 3. hét között. Amennyiben van otthon gyógyszertári alkohol, vagy Octenisept fertőtlenítő, naponta  1-2 szer kezelhetitek vele. Akkor nem kell aggódni, ha nincs szaga és nem piros a környező bőrköldök.

A szoptatással, táplálással  kapcsolatban is találtok egy összefoglalót az oldalunkon, de igyekszünk mindenkivel kapcsolatot tartani, nehéz általánosságban tanácsokat adni.

Az első hat hétben nagy segítségünkre lenne, ha hetente megmérnétek a kisbabát. Így a távolból is megnyugtatóan nyomon tudnánk követni a súlyfejlődését.

Ehhez a méréshez lehet tőlünk 1 napra kölcsönkérni mérleget, melynek fertőtlenítéséről mi gondoskodunk.

Levegőztetés a 2. héttől induljon, eleinte ablaknyitással a szobában, majd először félórára vigyétek ki, aztán 10-15 perccel hosszabbítsátok meg a következő napokban. A kertben legyetek, ne menjetek az utcára, most így biztonságos.

Az újszülött mindig egy réteggel több ruhában legyen, mint amennyi rajtatok van, időjárásnak megfelelően  takarjátok be, hiszen a hőháztartása még nem működik megfelelően. Ha hideg a lábacskája, valószínűleg fázik, takargatni, öltöztetni kell még. A keze a környezetének hőjét veszi fel, nem kell aggódni, ha hideg. Ha izzad a nyaka, háta, valószínűleg túlöltöztettétek.

Használjátok a légzésfigyelőt, nagy biztonságot ad, ha van. Ha nincs se aggódjatok, figyeljetek arra, hogy ne melegítsétek túl a szobát, 21-22 fok elegendő a 2. héttől. Ne dohányozzatok a lakásban, mindig szellőztessetek, hogy friss levegővel telítődjön  a szoba.

Keressetek bennünket bátran a szokásos csatornákon!