Anyatejes táplálás

Anyatejes táplálás

Az újszülötek és csecsemők táplálásában a legfontosabb az anyatej

Már a várandósság alatt olyan változások zajlanak le a testben, melyek felkészítik a leendő édesanyát a szoptatásra. A mell átalakuláson megy keresztül különböző hormonok hatására, és megkezdődik az ún. előtej vagy kolosztrum termelődése, mely közvetlenül a szülés után elérhető lesz a baba számára. Mivel ez az előtej még viszonylag kis mennyiségű, az anyuka esetleg azt gondolhatja, hogy nincs elég teje, és ezáltal a gyermek nem fog jól lakni. Ettől nem kell tartani, ezekben az első napokban az előtej bőven elegendő a babának, kis, kb. cseresznye nagyságú gyomra nem is lenne képes több táplálék befogadására, az érett tej megjelenésével az ő gyomra is alkalmazkodni fog a növekvő mennyiséghez. Ezen kívül az előtej kifejezetten fontos az újszülött számára, hiszen rengeteg védőfaktort tartalmaz, valamint hozzájárul az újszülöttkori sárgaság minél hamarabbi enyhüléséhez.

A szoptatást akkor a legkönnyebb megkezdeni, mikor a csecsemő éber állapotban van. Az első napokban a csecsemők elég aluszékonyak szoktak lenni, ezt főleg a sárgaság okozza, viszont ilyenkor is szükséges, hogy a baba szopizzon rendszeresen, ezért van, hogy ébreszteni kell őt.

Az ébresztési módszerek közé tartoznak:

 • Bőrkontaktus, az anya a mellkasára helyezi a babát
 • Finom masszírozás, ringatás
 • Beszélj a babához, simogasd
 • Testhelyzet megváltoztatása
 • Pelenkacsere, ruhacsere  

A sikeres szoptatás megalapozásához fontos, hogy a baba minél többször mellre kerüljön, és az is, hogy a mellre helyezés jól történjen. A baba a bimbót és az azt körülvevő területnek, a bimbóudvarnak egy részét is a szájába veszi, szélesre tátja a száját és ajkai kifelé fordulnak. Nyelve a melled alatt van, és az orra hegye érinti a melledet. Nem kell megijedni, ilyenkor is kap levegőt. Mellre tétel annyiszor történjen, amennyiszer csak ő jelzi, ez az igény szerinti szoptatás. A gyermeknél észrevehetők az ún. éhségjelek, ezekkel jelzi, hogy szopizni szeretne. Ilyenkor cuppog, öklét a szájába veszi, forgolódik, fejét forgatja, lágy, gügyögő hangokat ad.

A hatékony szoptatás ritmikus, kb. 15-20 percig tart, de időtartama nagyban változhat, újszülöttkorban sokkal hosszabb is lehet. Ha elég volt a babának a szopizás, magától elengedi a mellet, ezt is ő jelzi.

Az igény szerint szoptatott babák átlagosan napi 8-12 alkalommal kerülnek mellre, de ennél több is előfordulhat. Gyakoriságuk nem mindig egyenlően oszlik el, vannak periódusok, mikor kevesebbszer jelez, utána pedig gyakrabban. A szoptatások hosszúsága is rendkívül változó, főleg újszülött korban, ilyenkor általában hosszabbak az etetések, kisebb-nagyobb megszakítások is lehetnek egy szopizás alatt, ez később már le szokott rövidülni, ahogy a baba növekszik.

Tejelválasztást elősegítő tényezők

 • Korai bőrkontaktus (lehetőleg az első 2 órán belül)
 • Minél gyakoribb mellre helyezés
 • A mell gyakori kiürítése
 • Megfelelő mennyiségű folyadék bevitele (érdemes a szoptatás előtt is odakészíteni magad mellé egy kis vizet, hogy szoptatás közben is tudj inni)
 • Pihenés
 • Támogató családi környezet

Szoptatási testhelyzetek

Fontos, hogy a számodra legjobb pozíciót találd meg a szoptatáshoz, így tudod kellemessé tenni ezt mind saját magad, mind pedig a babád számára. Több szoptatási testhelyzetet is ki tudsz próbálni, a lényeg az, hogy ne legyen nehéz és kényelmetlen a szoptatás, és meg tudjon valósulni a helyes mellre tapadás is.

Bölcsőtartás

Ez a fajta szoptatás ülve történik. Helyezkedj egy kényelmesen úgy, hogy a hátadat meg tudd támasztani, lábadat is fel tudod tenni, ha úgy kényelmes. A babát helyezd az alkarodra, feje legyen a könyökhajlatnál, fordíts magaddal szembe, hogy teljesen hozzád tudjon simulni. Ilyenkor a szája a mellbimbóval szemben van, és lehet is mellre tenni, valamint a szemkontaktus tartására is lehetőséget van.

Image result for cradle hold

Hónalj alatti tartás

Ebben a testhelyzetben helyezd a babát az oldalára, lehetőleg egy párnát helyezz alá, hogy meg legyen támasztva. A feje a melleddel szemben van, kezeddel foghatod is, teste pedig a hónalj alatt van. Fontos, hogy hátul legyen helye a lábának, ki tudja nyújtani kényelmesen. Ez ideális testhelyzet császármetszés után, illetve ikrek szoptatása esetén.

Image result for cradle hold

Fekve szoptatás

A fekve szoptatás is ideális lehet császármetszés után, illetve éjszaka, amikor esetleg egy kicsit fáradtabb vagy. Ilyenkor te is fekvő helyzetben vagy, tehetsz a fejed alá egy párnát, hogy kényelmesebb legyen a pozíció. A baba is fekszik, feje a melleddel szemben van. Fordítsd magad felé, szája egy magasságban legyen a mellbimbóval, így történik a mellre helyezés.

Sikeres szoptatást kívánunk mindenkinek, és kitartást ezekben a nehéz és embert próbáló időkben.

Szoptatás alatt nem ajánlott gyógyszer szedése. Amennyiben elkerülhetetlen, a szoptatás mellett is szedhető gyógyszerekről itt tájékozódhat. A keresőbe a hatóanyagot kell beírni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s