Csecsemőkori szűrővizsgálatok

4 hónapos életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A kötelező védőoltások beadása miatt keresse gyermekorvosát telefonon!

A 4 hónapos korban esedékes Pentaxim és Prevenar oltás tájékoztatója

A fejlődés legfontosabb állomásai 3–4 hónap között

A szociális mosoly megjelenésével párhuzamosan a látás és a hallásérzékelési terén is minőségi változások indulnak. A csecsemő hosszabban nézi édesanyját, hangjára már többször hangadással is válaszol. A harmadik és negyedik hónap között a végtagok hajlított tartása megszűnik, az ősi reflexek kialszanak, és a gyermek mozgásaiban még több akaratlagos elemet vélhetünk felfedezni. Kezeivel és lábaival egyre aktívabban rugdalózik, és ez a mozgás egyre összerendezettebbnek tűnik, már kevésbé véletlenszerű. Tekintetével észreveszi a kezét, hosszan figyeli, ráébred, hogy ő maga mozgatja azokat. A tekintetnek és a kezek mozgatásának az összekapcsolódása fontos állomás, ezt nevezzük szem-kéz koordinációnak, és elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek megtanuljon játékokért nyúlni, azokat megfogni, megtartani és változatosan játszani velük. Térdeit is felhúzza, esetleg meg is fogja. Hason fekve a csecsemő először oldalt, nagyon távol támaszkodik az alkarjára, majd könyökét egyre beljebb húzva 4 hónaposan már vállszélességben helyezi rá a testsúlyát.

Viselkedési jellemzők 4 hónapos korban

Játékára 4 hónaposan jellemző, hogy ébren töltött idejének minden pillanatát átszövi a kommunikáció. Ébredéstől kezdve jelzések és visszajelzések sora alakul ki szülők és gyermekük között. Megunhatatlan számára a „párbeszéd”. A hozzá intézett beszédből egyre több érzelmet is kihall a csecsemő. Biztosan mosollyal reagál, ha kedvesen, mosolyogva beszélnek hozzá, és lebiggyed szája, ha keményebb szavakat hall. Figyelmét a másik személy hosszasan leköti. Amikor nincs kivel beszélgetnie, akkor a kezeit nézegeti vagy a tárgyakhoz „beszél”. Szinte folyamatosan morog, nyög és kurjongat. A fellógatott játéktárgyakat ütögeti, karjainak mozdulatát igyekszik finomítani. A tárgyakat megfogja és meg is nézi, szájába igyekszik gyömöszölni. Amit elejt, az egyelőre még elvész számára, de ha a matracon mellette valamibe beleakadnak az ujjai, akkor azt felemeli. Az oldalról nyújtott tárgyért az azonos oldalon lévő kezével nyúl, nem nyúl át a másik kezével. Gyakran már oda is fordul ahhoz, amit talált, így látható, hogy oldalukon fekve is játszanak. 4 hónapos életkorra megtanulnak egyik testhelyzetből a másikba kerülni, először a hátukról az oldalukra fordulnak.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden csecsemő egyéni ütemben fejlődik.

Ezt tudja a 4 hónapos csecsemő

Gyógytornász szemmel a 4 hónapos gyermek

Jellemzők

  • Háton fekve lábát emeli, oldalra fordul
  • Háton tárgyakért két kézzel célirányosan, biztosan nyúl
  • Kezeit össze fogja középvonalban, szájába veszi
  • Hason fekve alkaron támasztva stabilan tartja magát, kezével játékért nyúl

Figyelmet igényel

  • Hason nem szeret feküdni, „repül”
  • Hátról nem fordul oldalra, vagy csak az egyik irányba próbálja
  • Játékokért nem nyúl

Fontos a gyerekek mozgásfejlődéséhez, hogy a koruknak megfelelő szabadtér álljon rendelkezésre. Sokat legyenek játszószőnyegen, legyen szabad terük kúszni, mászni. Ne tegyük őket pihenőszékbe, bébikompba.

Kővágóné Kosztolányi Ágnes – gyógytornász elérhetősége

Dévény tájékoztató füzet innen letölthető