Csecsemőkori szűrővizsgálatok

6 hónapos életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A fejlődés legfontosabb állomásai 4-6 hónap között

A gerinc kontrollált tartása mellett a csecsemő a végtagjait is egyre inkább tudatosan kezdi mozgatni, az idegrendszer érésével és sok gyakorlással egyre finomabban mozgatja karjait, ujjacskáit és az alsó végtagokat is. A felegyenesedés folyamata befolyásolja a karok mozgását, a kezek használatát is. Minél kontrolláltabban tartja a fejét és a törzsét, annál könnyebben tud nyúlni, fogni, játszani a tárgyakkal és játékaival, így egyre több ismeretet is szerez a világ dolgairól. Ebben az időszakban mélyíti el tudását a világ azon részéről, hogy a dolgok nem szűnnek meg létezni akkor sem, amikor nem látja azokat, így alakul a tárgyak állandósága. Emellett egyre több mindent meg ért a felnőttek beszédéből és gesztusaiból és a szokásos események ismeretéből.
A kommunikációra való figyelem és a felnőttek hanghordozása már kivált bizonyos viselkedéses választ a csecsemőből. A gondozás a figyelem segítségével fokozatosan együttes tevékenységgé válik, a csecsemő már válaszolgat édesanyja beszédére, szinte párbeszédet lehet vele folytatni. Hangadásai egyre dallamosabbak, és több hangzót összekötve egyre inkább hasonlítani fognak a magyar nyelvre jellemző hangkapcsolatokra.

Viselkedési jellemzők 6 hónapos korban

Játéktevékenységére 6 hónaposan jellemző, hogy ebben az életkorban sok jól értékelhető mérföldkő jelenik meg, amely mutatja a csecsemő csodálatos alkalmazkodását és szociális fejlődését. A hat hónapos csecsemők hosszan, elmélyülten ismerkednek a tárgyakkal. Felveszik azokat a matracról, talajról, megvizsgálják a szemükkel, ujjaikkal az apróbb részleteket, majd alaposan a szájukkal is. A tárgyakat könnyedén átteszik egyik kezükből a másikba. A jobbról nyújtott tárgyért a jobb, a balról nyújtott tárgyért a bal kezükkel nyúlnak. Az elejtett tárgy után néznek, és igyekeznek azt visszaszerezni. Átfordulnak a hátukról a hasukra és vissza, esetleg forognak is. Lábujjaikat és kezeiket is egyaránt szeretik a szájukba venni, nyalogatni. Hangadásaik változatosak, dallamosak, megjelennek a ciklikus hangsorok. Szeretnek „kukucsjátékot” játszani, élvezik az izgalmat eközben.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden csecsemő egyéni ütemben fejlődik.

Ezt tudja a 6 hónapos csecsemő

Gyógytornász szemmel az 5-6 hónapos gyermek

Jellemzők

 • Hátról hasra fordul
 • Hason fekve egyre inkább nyújtott karral támaszkodik, emeli mellkasát, majd hasát, később stabilan támaszt
 • Pihenésként fejét jobbra és balra is leteszi
 • Háton fekve lábaival játszik, szájához emeli
 • Hason fekvő helyzetben tengelye körül játékok után próbál fordulni, majd mindkét irányba el is fordul
 • Egyre kevesebbet játszik háton
 • Hason játékokért nyúl, később a középvonalon átnyúl játékért
 • Hasról hátra is fordul

Figyelmet igényel

 • Hátáról nem fordul hasára, vagy csak az egyik irányba
 • Hason fekve tengelye körül nem mozdul el
 • Hason fejét nem teszi le, „repüléssel”, sírással jelzi, ha elfáradt
 • Hason nem támaszt
 • Fordulással nem próbálkozik, tengelye körül nem fordul

Fontos a gyerekek mozgásfejlődéséhez, hogy a koruknak megfelelő szabadtér álljon rendelkezésre. Sokat legyenek játszószőnyegen, legyen szabad terük kúszni, mászni. Ne tegyük őket pihenőszékbe, bébikompba.

Kővágóné Kosztolányi Ágnes – gyógytornász elérhetősége

Dévény tájékoztató füzet innen letölthető