Csecsemőkori szűrővizsgálatok

9 hónapos életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A fejlődés legfontosabb állomásai 6-9 hónap között

A 6. hónaptól a 9. hónapig egy nagyon fontos korszak zajlik a csecsemő fejlődésében, sok dologban szinte észrevétlenül minőségi változás és ugrás történik. A fejlődés összetetté válik, a világ felfedezése az ébrenléti idő teljes időtartamában folyik, rendkívüli aktivitás, figyelem észlelhető a kicsinél. A csecsemőkori mozgásfejlődés leglátványosabb időszaka ez, amelyet mind a felegyenesedésben, mind a helyváltoztatásban megfigyelhetünk: forog, négykézlábra áll, kúszni-mászni kezd, majd felül, esetleg feláll. Megteszi az önállóság első lépcsőfokait, és megéli saját képességeit. A tér felfedezése során az ide-oda gurulás, majd kúszás-mászás közben egyre többször próbálja magát ülő helyzetbe tolni, hisz a szemlélődéshez sokkal jobb a függőleges testhelyzet, illetve ülve felszabadulnak a karok a kutató manipulációhoz. Az új testhelyzet elősegíti azt a változatos és elmélyült tevékenységet, amelynek során a gyermeket az érdekli, hogy annak a tárgynak, amit a kezében tart, milyen részei vannak, milyen tulajdonságokat tud felfedezni vele. Alaposan szemügyre veszi a tárgyat és hosszasan, változatosan foglalkozik vele. Mindeközben megosztja élményeit más személlyel is: odafordulással, a tárgy odanyújtásával, hangadással. Hangadásai is egyre jobban felerősödnek, szívesen hangicsálnak, gagyognak a tárgyakkal való tevékenységük közben is.

Viselkedési jellemzői 9 hónapos korban

Játéktevékenységére 9 hónaposan jellemző, hogy már helyet változtat és kíváncsian fedezi fel a környezetét. A gravitációt legyőzve felül, összetett mozgással kúszik vagy mászik. Otthonában „bébibiztos” környezetet, állandó felügyeletet igényel, ha a lakásban szabadon van. Személyiségfejlődésében is fontos állomáshoz érkezik: ekkor kezd rájönni, hogy ő maga az a személy, aki tegnap volt. Megtanul félni is. A tárgyállandóság megszilárdulása után az élet folytonosságát fedezi fel. Nagyon különbözően viselkedik az ismerős és az idegen személyekkel. A tárgyak működését kutatja. Hangadása egyre változatosabb, bővül a repertoár a mássalhangzók terén, és azt hallhatjuk, hogy egy-egy hangkapcsolatot többször ismételget egymás után. A ciklizálás során a beszéd ritmusát gyakorolja, halandzsázni kezd.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden csecsemő egyéni ütemben fejlődik.

Ezt tudja a 9 hónapos csecsemő

Gyógytornász szemmel a 7-9 hónapos gyermek

Jellemzők

 • Hason egyik kezét felemeli, másikkal támaszt
 • Tárgyakért próbál gurulni
 • Hason fekve tolat
 • Hason kúszni kezd, így távolabbi tárgyakat is elér
 • Négykézlábra tolja magát (kutyázik), és előre-hátra hintázik
 • Négykézláb helyzetből próbál kiülni
 • Kapaszkodva feltérdel

Figyelmet igényel

 • Ha csak az egyik irányba gurul
 • Kúszása szabálytalan (például két kézzel egyszerre húzza magát vagy lábaival nem segít)
 • Semmilyen helyváltoztatás nem csinál
 • Ha a jellmező mozgásokat nem csinálja

Fontos a gyerekek mozgásfejlődéséhez, hogy a koruknak megfelelő szabadtér álljon rendelkezésre. Sokat legyenek játszószőnyegen, legyen szabad terük kúszni, mászni. Ne tegyük őket pihenőszékbe, bébikompba.

Kővágóné Kosztolányi Ágnes – gyógytornász elérhetősége

Dévény tájékoztató füzet innen letölthető