Kisdedkori szűrővizsgálatok

15 hónapos életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A jelenlegi utasítások értelmében a kötelező védőoltások nem halaszthatóak, az oltás beadása miatt keresse gyermekorvosát telefonon!

A 15 hónapos korban esedékes MMR oltás tájékoztatója
A 16 hónapos korban esedékes VARIVAX oltás tájékoztatója

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden kisded egyéni ütemben fejlődik.
Telefonos konzultációk során ellátunk a gyermek fejlődését segítő tanácsokkal.

A fejlődés legfontosabb állomásai 12-15 hónap között

A 12–15 hónapos kor között a nagymozgások fejlődése, gyakorlása köti le leginkább a gyermekek figyelmét. Gyakran tapasztalható, érezhető, hogy ebben az időszakban a többi fejlődési terület, pl. a beszéd indulása vagy a manipuláció fejlődése kissé lelassul, várakozik, és inkább gyakorló játékokat játszik a kisded. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy átmenetileg kevésbé köti le a gyermeket a tárgyakkal való tevékenység, mindennel rövid ideig játszik, aztán indul tovább, mert nagyon élvezi, hogy bárhová eljuthat, új mozgásformákat gyakorolhat. Figyeljük meg tehát először, mi történik a mozgásfejlődés területén! A legtöbb kisgyermek ebben az életkorban kezd el önállóan járni. Egy és másfél éves kor között a járás egyre összerendezettebbé és biztonságosabbá kezd válni. Ebben az életkori szakaszban a tér meghódítása számtalan lehetőséget kínál a tárgyakkal való tevékenységek, fogások, elengedések, ráhelyezések gyakorlására. Figyeli, utánozza a felnőtteket mindennapi tevékenységeikben. Szeret bohóckodni, ha közönsége van, megismétli a mutatványt. Látványosan indul a beszédfejlődés is, egyre több dolgot megért és egyre több szót ki is tud mondani, és észrevehető, hogy passzív és aktív szókincse gyorsan
gyarapszik.

Viselkedési jellemzők 15 hónapos korban

Játéktevékenységére 15 hónaposan jellemző, hogy többnyire funkciójuk szerint játszik a játéktárgyakkal, eszközökkel, tudja melyik eszköz mire való, utánozza a felnőtt tevékenységeit. Élvezi a közös játékot. Szóbeli utasításra már gesztus nélkül figyel és teljesíti a kéréseket. Felismer egy-egy dallamot, mondókát, és ezt jelzi is verbálisan vagy egy-egy mozdulattal. A tárgyakkal kísérletezik, már nemcsak kipakol mindent, hanem vissza is tesz, és egymásra is pakolgat. Papíron vagy bármilyen más felületen élvezi a nyomhagyást. Hangot ad, mutogat, így fejezi ki a kéréseit. Néhány kisgyermek már szavakat használ. Kezdi érdekelni a másik gyermek, de még csak egymás mellett telepednek le. Szívesen ad oda valamit a felnőttnek vagy társának. A legtöbb 15 hónapos kisgyermek már önállóan jár, a járás továbbfejlődése során azt figyelhetjük meg, hogy egyre tudatosabban és célirányosabban járkál a szobában, megtanul elindulni és megállni anélkül, hogy valamibe belekapaszkodna. Képes irányt is változtatni menet közben, és elkezdi játékait hurcolgatni fel-alá, húzogat és tologat dolgokat. A kisebb tereptárgyakat menet közben még inkább kikerüli vagy megpróbálja átlépni, de ha nagyobb akadályt kell leküzdenie, még visszavált a biztonságos mászásra. Ebben az életkorban már nagyon szeret labdával játszani. A mászás során kedvelt játék, hogy magának dobja vagy gurítja előre, és gyorsan utána mászik. A labdadobás ekkor még nehezen megy állva, mert az egyensúlyi helyzet nem elég biztos, inkább ülve labdázik. A dobás mozdulata még merev és szögletes, nem is mindig sikerül a labdát a megfelelő pillanatban elengedni, megfogni csak a gurított labdát tudja.

Kitölthető szülői kérdőív – 15 hónapos életkor

Kérünk benneteket, hogy a fenti kérdőívet töltsétek ki, küldjétek el nekünk.
A kisded hosszát és súlyát mérjétek meg.

Ezt tudja a 15 hónapos kisded

Gyógytornász szemmel a 13-15 hónapos gyermek

Jellemzők

 • Egyre könnyebb tárgyakat tol maga előtt
 • Kapaszkodás nélkül szabadon feláll, innen leguggol majd újra feláll
 • Önálló, széles alapú járás
 • Bútorokra felmászik
 • Guggolva játszik

Figyelmet igényel

 • Járás közben sokat esik előre vagy hátra
 • Járása bizonytalan (inog), irányváltoztatásnál sokszor elesik
 • Ha elesik, akkor kapaszkodás nélkül nem tud felállni
 • Esésnél nem támaszt le
 • Járásnál aszimmetrikus kartartás
 • Mozgása darabos, merev
 • Guggolva nem játszik

Fontos a gyerekek mozgásfejlődéséhez, hogy a koruknak megfelelő szabadtér álljon rendelkezésre. Sokat legyenek játszószőnyegen, legyen szabad terük kúszni, mászni. Ne tegyük őket pihenőszékbe, bébikompba.

Kővágóné Kosztolányi Ágnes – gyógytornász elérhetősége

Dévény tájékoztató füzet innen letölthető