Kisdedkori szűrővizsgálatok

3 éves életkor

Az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzésének helyszíne a védőnői tanácsadó, szerencsére jeleneg nincsenek korlátozások a személyes találkozókra vonatkozóan.

A fejlődés bonyolult, összetett folyamat, amely során az egyes fejlődési területek szoros kölcsönhatásban vannak. Amennyiben eltérést tapasztalsz a videóhoz képest, nyugodj meg, minden kisgyermek egyéni ütemben fejlődik.
Telefonos konzultációk során ellátunk a gyermek fejlődését segítő tanácsokkal.

A fejlődés legfontosabb állomásai 30–36 hónap között

A játékban sokféle módozatban jelennek meg a tanult készségek. Van, amikor „csak úgy” tevékenykedik, rakosgat, pakolgat, dobál, pörget, és cipel dolgokat egyik helyről a másikra. Különböző logikai összefüggések szerint képez kategóriákat. Összehordja az azonosakat vagy azokat, amelyek például funkciójuk szerint hasonlóak, mint a hangszerek, autók stb. Mivel sokat „lábatlankodik” a felnőttek körül, játékában egyre inkább megjelennek olyan elemek, amikor úgy tesz, mint anya a konyhában, vagy apa a vezetés közben, nagyi, amikor varrja a család javítani való ruháit stb. Adott esetben a valós eszközöket behelyettesíti más tárgyakkal. Elmélyült játék közben nem számít, hogy egy bot a fakanál vagy egy kocka, esetleg nagyobb kavics a telefon, vagy a sapka szolgál kormánykerékként. Ez az a játék, amikor úgy csinál, „mintha” az lenne.

Viselkedési jellemzők 3 éves korban

Játékára 3 évesen jellemző, hogy főz, autót vezet, megvizsgálja a babáját az orvosi felszereléssel. A felnőttekkel való együttlétkor minden kisgyermek a maga szintjén válaszolgat a kérdésekre, képes részt venni beszélgetésben. A lényeg az, hogy vannak kérdések és válaszok, aztán ő kérdez és várja a választ. A nagyobb gyermek érdeklődésének
tükreként megjelenik egy rendkívül fontos kérdés: „Miért?” Aki ilyet kérdez, az már érti, hogy a világban a dolgok összefüggésben vannak egymással. Az ok okozattal jár, egy cselekedet következményekkel, és ezek mögött szándék rejlik. Rajzolásnál, nyomhagyáskor kezdetben pöttyöz, lendületesen firkál, majd fokozatosan uralja a mozdulatot: vonalat húz minden irányban, irányítottabban firkálgat, és egyszer csak körbe-körbe lendül a karja.

Kitölthető szülői kérdőív – 3 éves életkor

Kérünk benneteket, hogy a fenti kérdőívet töltsétek ki, küldjétek el nekünk.
A kisgyermek hosszát és súlyát mérjétek meg.

Ezt tudja a 3 éves kisgyermek